Taiji

Taiji (of taichi) was oorspronkelijk een Chinese gevechtskunst, maar wordt tegenwoordig vooral beoefend als een heilzame bewegingsleer.

De opeenvolgende trage bewegingen die zo kenmerkend zijn voor taiji, zijn gebaseerd op de principes van de yin-yang filosofie. Twee polen, zoals spanning en ontspanning zijn geen tegenpolen, doch vormen een eenheid.

In de Chinese cultuur is de harmonie tussen lichaam en geest bewaard gebleven, zo ook de samenhang tussen mens en natuur, dit in tegenstelling tot de Westerse cultuur, waar de oorspronkelijke eenheid tussen lichaam en geest veelal verbroken is.

Om deze eenheid en het evenwicht tussen beide polen te herstellen, werken we met nauwkeurig uitgevoerde oefeningen en houdingscorrecties.  Een correcte lichaamshouding is essentieel en vormt een belangrijke basis om de geblokkeerde energie opnieuw te laten doorstromen.  We leren de spieren te ontspannen en de gewrichten en ligamenten uit te rekken, we maken ons lichaam en vooral onze rug open en langer.

Pas dan kan een interne beweging ontstaan in de onderbuik die, naarmate we oefenen, zich meer en meer ontwikkelt tot een sterke kracht.

De innerlijke taiji-krachten zijn aangeboren, maar wij hebben voor een groot deel het contact verloren met het centrum van onze energie, bron van ons lichamelijk en geestelijk welbevinden. Deze interne krachten hebben een reinigend en regulerend effect op ons lichaam en onze geest.

Het regelmatig beoefenen van taiji heeft een positief effect op onze fysieke gezondheid en ons mentaal evenwicht, waardoor onze algemene levenskwaliteit aanzienlijk verbetert.

Een toestand van harmonie met onszelf en met onze omgeving wordt bevorderd.  Door de beoefening van taiji kun je gezond en jong blijven, kun je je mentale, sportieve en artistieke prestaties verbeteren en van ziektes genezen.